Furnizorii de telefonie şi internet – obligaţi să stocheze timp de 6 luni anumite date ale abonaţilor

Legea „Big Brother” a fost adoptată cu o largă majoritate de către Camera Deputaţilor la începutul acestei săptămâni. Astfel, de la momentul intrării în vigoare a normativului, furnizorii de telefonie fixă şi mobilă şi de internet vor fi obligaţi să reţină timp de 6 luni...

164 0

Legea „Big Brother” a fost adoptată cu o largă majoritate de către Camera Deputaţilor la începutul acestei săptămâni. Astfel, de la momentul intrării în vigoare a normativului, furnizorii de telefonie fixă şi mobilă şi de internet vor fi obligaţi să reţină timp de 6 luni anumite date ale abonaţilor. Acestea urmează a fi trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale în cazul derulării unor acţiuni de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave. Datele ce vor fi stocate sunt cele legate de convorbirile telefonice şi schimbul de email-uri, cu excepţia conţinutului corespondenţei electronice sau al convorbirii telefonice. În cazul reţelelor de telefonie, vor fi reţinute numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecţionat apelul, precum şi numele acestora. În ceea ce priveşte internetul, se vor reţine, de asemenea, utilizatorul şi identitatea echipamentului folosit.

Furnizorii trebuie să trimită datele solicitate în termen de 48 de ore de la cererea organelor de urmărire. În situaţiile în care acest termen este considerat prea scurt, transmiterea datelor se va face în cel mult 5 zile de la solicitare. Totodată, organele de urmărire penală sunt obligate să informeze persoana ale cărei date sunt reţinute, cu excepţia cazurilor în care această persoană este implicată în acţiuni care periclitează siguranţa naţională.

 

Aceeaşi lege a fost declarată neconstituţională în urmă cu 3 ani

 

Proiectul de lege a fost respins anul trecut de Senat, însă Camera Deputaţilor a fost for decizional. Iniţiatorii actului normativ au fost deputatul PDL Adrian Bădulescu, fost ofiţer SRI, şi ex-ministrul democrat – liberal al Comunicaţiilor, Valerian Vreme. Iniţiativa legislativă a mai trecut o dată prin Parlament, în urmă cu 4 ani, însă legea adoptată a fost declarată neconstituţională un an mai târziu, deoarece judecătorii au considerat că „afectează exerciţiul drepturilor sau al libertăţilor fundamentale – drept la viaţă intimă, privată şi de familie, dreptul la secretul corespondenţei şi libertatea de exprimare”.

Necesitatea punerii în aplicare a acestei legi a fost dictată de presiuni externe. La începutul acestei luni, Ministrul Afacerilor Externe a menţionat faptul că, pe legea „Big Brother”, este deschisă procedură de infrigement împotriva României, iar ţara noastră risca amenzi de peste 30.000 de euro pe zi dacă nu adopta cât mai rapid normativul privind reţinerea datelor. (Eugen CIŞMAŞU)

In this article

Join the Conversation

Skip to toolbar